torsdag 31. desember 2009

Den store dagen

Den siste tiden har Lilie fått prøvd seg på fjellet sammen med Kompis, og hun har vært med opp i fugl i noen situasjoner uten at dette tilsynelatende har vekket all verdens interesse. Fokus har vært rettet mot pappa, der han flyr av gårde så snøføyka står. I går bestemte jeg meg for å ta henne med en tur i skogen alene, for å se om hun kunne få litt mer vilje til å gå litt på egenhånd. Og jo da, hun begynner å teste seg selv på hvor lenge hun tør å slippe meg av syne, men det er fremdeles en del stopp og ikke all verden til kontinuitet i det hun holder på med. Men så kommer vi inn i litt tettere skog og da blir det litt mer interessant å utforske ting, fart og intensitet bedrer seg betraktelig og det ligner på et bevisst motvindsøk. Vi finner ferske spor etter en storfugl og hun lukter litt på det før hun raser videre. Noen hundre meter lenger fram blir hun plutselig borte for meg, kanskje et minutt eller så, og jeg går for å se hva som foregår. På tur opp til der hun forsvant kommer plutselig en tiur brasende ut av skogen, og der, rett foran meg står en liten strihår i stand og kikker intenst etter den digre fuglen som braser av gårde. Det er litt magi i slike øyeblikk, og et bilde blir lagret i hjernen min for evigheten. Hun raser ikke av gårde etter fuglen, men lukter litt på setet og beitesporene etter den, for så å forsvinne på nytt. Jeg trasker etter og finner den vesle jegeren i ny stand i det enda en tiur bakser av gårde. På ny står hun rolig og kikker etter fuglen. Dette er den store dagen. Lilies første stand. Etter slike opplevelser går man hjem!!
I dag bare måtte jeg ta henne en liten tur i skogen for å se om gårdagens hendelser hadde satt spor. Og gjett om. Hun flyr av gårde som en virvelvind og er skikkelig intens og til dels meget bevisst i søket sitt. Og plutselig står hun i en intens stand der hele den vesle kroppen sitrer i spenning. Når jeg kommer opp til henne ser jeg at det et ferskt sete etter en hare, men likevel, det var en skikkelig spikerstand. Senere får vi en ny stand på tiurskit under et beitetre. Denne avanserer hun på, før hun løser ut av seg selv. På tur heim støkker vi et par ryper i medvind, uten at hun får med seg dette. Men sporene finner hun og blir skikkelig ivrig på disse. Halen går som en hjulvisp, så det er tydelig at interessen for fugl i ferd med å vekkes for alvor.
Finnes det noe som er mer moro enn å være tilskuer til at en unghund er i ferd med å våkne? Neppe. Som jeg gleder meg til fortsettelsen. Må vel regne med at det blir en nedtur eller to, men så kommer det plutselig en opptur igjen. Det er de jeg leter etter og tar vare på.

Til slutt vil vi ønske alle våre valpekjøpere og andre hundevenner et riktig godt nytt år, og håper at alle får oppleve slike øyeblikk.

torsdag 24. desember 2009

God Jul til dere alle!

Vi vil ønske dere alle en riktig God Jul!
Steinar og Geir tok med seg de håpefulle en tur på fjellet i dag. Det har etter vært blitt en juletradisjon hos oss. Blir rolige hunder på kvelden av det. De store fikk ikke bli med i dag. Var hjemme sammen med mor. De fikk seg en solid jakttur i går så de må være fornøyd med det.  Ble en orrhane som Aqua var mester for.
Julefreden har nå senket seg over Tareskogen. Huset er pyntet, Steinar lager pinnekjøtt, jeg har gitt hestene julegodt. Og så har vi hvit jul. Nei kan det bli likar!

Ta godt vare på dere selv og deres hunder i julen.

Hilsen alle oss seks i Tareskogen

Ventetiden er lang for disse som er små.

søndag 20. desember 2009

Rapport fra Tareskoge.

Nesten tomt for hunder igjen. Ståle har vært her og hentet Balder. Den gjensynsgleden var til å bli rørt av. Balder kastet seg rundt halsen på Ståle. det skal litt mer til en måneds fravær fra hverandre for at Balder skulle kunne glemme han.

Lars har også vært her en tur. Hadde med seg lille Tang. Han er rolig, stødig og sjarmerende. Han har litt mye pels, så der får nok Lars en liten jobb med pelsstell.
Lars og jeg tok med oss alle fem (Aqua, Kompis, Lilie, Balder, og Tang), en tur i skogen. Mye løping, og en del undersøkelse av terrenget på egen hånd. Kompis fikk en stand på en skogsfugl mens han gikk på vegen. En glimrende anledning for oss å ta med valpene opp i situasjonen. Det sier litt om Kompis også at han er uberørt av tre valper som løper rundt han i en slik situasjon. Det var dessverre tett vegetasjon mellom Kompis og fuglen så det var litt vanskelig å se. Valpene fikk ikke med seg oppflukten, Både Lilie og Balder reagerte på oppfluktstedet. Og alle var enige om at det hadde vært en fin tur.¨


Balder.

Hundene til Lars. Kompis og Tang. Far og sønn.


Liliedugg trener på stand. Det er bror Balder som er målet.

lørdag 12. desember 2009

Noe fra Norsk Vinnerutstilling i Lillestrøm.


29 november var vi på Norsk Vinnerutstilling i Lillestrøm. (Resultatet finner du på nyhetsbloggen. Dette er ulempen med to blogger.) Kompis sin oppdretter Sigrid og hennes mann Willy var så gjestfri og åpnet sitt hus for oss langveisfarende fra Trønderlagen. Vi hadde med Kompis, Aqua, Lilie og Balder. Sigrid har selv tre strihår og en dvergdachs, så der var mange hunder. Men det var plass til flere, så Lars og Tang kom, Og Jago med Heidi og Terje. Behagelig rolig med tanke på hvor mange hunder det var der.
Vi vil takke Sigrid for gjestfriheten, og takke Lars og Sigrid for utrolig god mat. Praten dreide seg mye om hund rundt matbordet den kvelden .
Søndag var det å stå opp ordne seg, konstantere at man var nervøs denne gangen også… Panikk da jeg ikke fant alle papirene, som selvfølgelig lå der de skulle.
Da vi kom til utstillingen var det like morsomt å møte både de man viste skulle være der og de uventede. Vi ble veldig glade for at Stig og Porter med kone og begge døtrene kom for å treffe oss. Porter har blitt en kjekk ung mann . Heidi og Jago kom også en tur. Lilie og Balder ble også med inn på utstillingen. De tok det hele med stor fatning de også. Det er en stor utstilling, nesten 19 000 var innom i løpet av helgen.
På hjemtur stakk vi innom Tretten, der Aqua’s oppdrettere Astrid og Geir Leren bor, for å få oss en kopp kaffe, og samtidig vise frem de håpefulle.
Kom hjem kl. to på natta, så vi var trøtte på jobb dagen etter. Men det var turen absolutt verdt.

Brødrene Jago og Porter.

Heidi har lært Jago mange kunster, her sitter han "bamse".

Stig og Porter. Fornøyd :-)

Pappa Stig tok dette bildet av Porter mens han var på utstillingen.

Her er pappa Kompis i grupperingen. Dette er det stil over folkens!